Euroopan unionista on ollut valtavaa hyötyä Lahdelle ja Päijät-Hämeelle. Se on tehnyt meistä vahvemman osan läntistä ja eurooppalaista maailmaa sekä kiihdyttänyt kehitystä. EU on poistanut raja- ja tullimuodollisuudet ihmisiltä ja tavaroilta sekä avannut 448 miljoonan ihmisen ja 23 miljoonan yrityksen sisämarkkinat päijäthämäläisille yrityksille. Sodan jatkuessa Ukrainassa, EU näyttäytyy tulevaisuudessa meille entistäkin tärkeämpänä kumppanina.
Lahden ja Päijät-Hämeen haasteena on kuitenkin olla eräänlainen väliinputoaja EU-rahoituksessa. Meillä menee monella tavalla hyvin – olemme saaneet positiivisen kehityksen kierteen käyntiin, mikä näkyy muun muassa yritysten ja LUT-yliopiston onnistumisina, Lahden ympäristöpääkaupunkivuotta unohtamatta. Toisaalta saamme EU:sta vain vähän tukia erityisiin haasteisiimme, kuten työttömyyteen, ylisukupolvien siirtyvään moniongelmaisuuteen ja ikääntyvään väestönrakenteeseen.
Syy tähän on siinä, että EU-rahoitusta jaetaan karkeasti ottaen kahdella eri tavalla. Yhtäältä EU antaa jäsenmailleen rahaa, jonka jakamisesta maat päättävät itse. Tätä niin sanottua kansallista EU-rahaa on Suomessa annettu erityisesti pohjoiseen ja itään – harvaanasutuille alueille. Päijät-Häme on saanut siitä vain roposia, vaikka täällä sillä saataisiin enemmän vaikuttavuutta. Tähän pitää tehdä muutos.
Toinen tapa jakaa EU-tukia on niin sanottu suora EU-raha, josta päätetään Brysselistä käsin. Tässä olemme ilahduttavasti pärjänneet Päijät-Hämeessä ja Lahdessa aikaisempaa paremmin. Korkeakoulut, Lahden kaupunki ja yritykset ovat osanneet hakea menestyksellisesti erityisesti Horisontti-rahoitusta. EU rahoittaa sitä kautta yritysten tuotekehitystä, innovaatiota, kansainvälistä kasvua sekä tutkijoiden huippututkimusta ja koulutusta.
Viimeisimpänä Nordic Ren-Gas sai 45 miljoonaa euroa tukea Lahteen rakennettavaan voimalaitokseen, jossa sähkön avulla valmistetaan metaania ja vetyä sekä hukkalämmöllä tuotettua kaukolämpöä. Lahden tehdasprojekti sai juuri perustetulta EU:n vetypankilta koko hakukierroksen parhaat pisteet. Kysymys on siis kaikesta muusta kuin näpertelystä.
Lahden ja Päijät-Hämeen kannalta on todella tärkeää, että EU jatkaa Horisontti-ohjelmaa ja panostaa siihen ja vetypankin kaltaisiin avauksiin entistä enemmän. Uhkana on, että EU lisää heikompien jäsenmaiden tukemiseen tarkoitettua koheesiorahoitusta ja vähentää panostuksia korkean kehitysasteen ohjelmista.
EU ei voi olla vain aina heikomman tukemista, vaan sen pitää panostaa myös korkeaan osaamiseen ja kehitysasteeseen. Se on myös Lahden ja Päijät-Hämeen etu.
Pekka Komu
Europarlamenttivaaliehdokas, sd
Jaa tämä artikkeli