Mielipidekirjoitus, ESS 4.3.2025 – Päijäthämäläinen teollisuus voi tukea Euroopan unionia strategisen autonomisuuden tavoitteissa

Ajankohtaista

Maailmanpolitiikassa tapahtuu nyt paljon ja valtavan nopeasti. USA:n presidentti Donald Trump on mullistanut hetkessä sääntöperusteista maailmanjärjestystä.

Eurooppa on todella vakavan paikan edessä: selkeitä liittolaisia tai yhteistyösuuntia on rajatusti. Suhteet hyökkäyssotaa käyvään Venäjään ovat syystä jäissä, ja Kiina haastaa läntistä yhteisöä yhä voimakkaammin.

Maailma jakautuu nyt useampaan leiriin: Yhdysvaltoihin, Eurooppaan ja muihin länsimaihin sekä Kiinan johtamaan koalitioon ja niihin, jotka yrittävät istua keskellä aitaa. Japani, Etelä-Korea, Australia ja Kanada ovat esimerkkejä maista, joiden kanssa EU:n kannattaa rakentaa kumppanuuksia ja tehdä kauppaa. Iso-Britannia etsii suhdettaan Euroopan unioniin.

Paluuta täysin entiseen ei ole, mutta jakautunut maailma tarjoaa mahdollisuuden parempaan yhteistyöhön. Globaali etelä seuraa muutoksia tarkasti ja on valmis valitsemaan puolensa tai neuvottelemaan asioista tapauskohtaisesti. Asukasluvultaan maailman suurin valtio Intia tiedostaa hyvin asemansa vaa’ankielenä.

EU:n naapuripolitiikassa on todellisia haasteita. Venäjä ei ole katoamassa minnekään, eikä Pohjois-Afrikan kanssa ole helppo tilanne. Venäläiset ja kiinalaiset ovat rakentaneet suhteita Afrikkaan kuin varkain. Eurooppalaiset ovat Afrikassa myöhässä ja kantavat niskassaan historian painolastia.

”LUT-konsernilla on erinomainen mahdollisuus tukea näitä EU:n tavoitteita.”

Trumpista huolimatta Euroopalla yhä mahdollisuuksia Yhdysvalloissa, erityisesti osavaltiotasolla. Yhdysvalloissa ajatukset ovat kuitenkin ehkä yllättävän vähän Euroopassa.

Emme Euroopassa aina ymmärrä, kuinka kova vastakkainasettelu Yhdysvalloissa on Kiinan kanssa. USA:n katse on yllättävän vähän Euroopassa täällä käytävästä sodasta huolimatta.

Olen keskustellut molempien puolueiden edustajien kanssa Yhdysvalloissa, ja iso kuva on sama: USA:n fokus on nyt Tyynellämerellä ja Aasiassa. Kun Euroopassa puhutaan Kiinasta, käytetään sanaa ”haaste”. USA:ssa sana on ”uhka”.

Yhdysvalloissa koetaan, että Kiina on tullut toiseksi supervallaksi USA:n rinnalle ja haastaa sitä dynamiikalla sekä kehitysvoimalla. USA:ssa nähdään, että Kiina on aidosti valmis aseelliseen konfliktiin Taiwanin kanssa. Suursota ajaisi Euroopan tukalaan tilanteeseen.

Euroopan unionin on terästäydyttävä ja tiivistettävä rivejään. EU:n tulee tavoitella strategista autonomisuutta ja päästä eroon vahingollisista riippuvuussuhteista. Kaikella tällä on paljon merkitystä Lahden ja Päijät-Hämeen kannalta. Meidän kannattaa paitsi turvata itsemme, myös hakea hyötyä muutostilanteesta: kasvua ja kehitystä.

EU:n on nyt panostettava aikaisempaa enemmän tutkimukseen, koulutukseen ja innovaatioihin sekä yhtenäiseen teollisuus- ja kauppapolitiikkaan. LUT-konsernilla on erinomainen mahdollisuus tukea näitä EU:n tavoitteita. LUT ja LAB ovat notkeita ja nopeita organisaatioita.

”Panostukset näihin ja jäsenmaiden omaan uskottavaan puolustukseen ovat mahdollisuuksia myös meille.”

Päijäthämäläinen teollisuus voi tukea Euroopan unionia strategisen autonomisuuden tavoitteissa. Euroopassa on oltava jatkossa energiaomavaraisuutta sekä monipuolisempaa teollisuutta, kuten komponentti-, puolijohde- ja mikrosiruvalmistusta.

Panostukset näihin ja jäsenmaiden omaan uskottavaan puolustukseen ovat mahdollisuuksia myös meille. EU:n on nyt ryhdistäydyttävä ja reagoitava päättäväisesti globaaleihin muutoksiin.

Maailmanpolitiikan myllerrykset todistavat, että demokratia ja oikeusvaltio eivät ole itsestäänselvyyksiä. Euroopan tulevaisuudessa on kyse vapaudesta.

Pekka Komu
Päijät-Hämeen maakuntahallituksen puheenjohtaja ja Euroopan alueiden komitean jäsen (sd),
kunta- ja aluevaaliehdokas

https://www.ess.fi/paakirjoitus-mielipide/8333293